Kameroperaproject presenteert Eisler on the go

voorstelling 10 me1 2017 rabotheater hengelo

hanns eisler en marc blitzstein

In totaal dertig songs van Marc Blitzstein en Hanns Eisler vormen het muzikale geraamte van de voorstelling. De aanklagers, het tribunaal en de pers zijn vooral vertegenwoordigd in de songs van Marc Blitzstein (1905-1964), wiens muziek uit de jaren ’30-48 zeer beïnvloed wordt door de muziek van Hanns Eisler en Kurt Weill. De songs van Blitzstein worden in Nederland helaas zelden uitgevoerd en horen tot de krachtigste vocale muziek uit de 20ste eeuw. Een deel van de songs is ontleend aan destijds baanbrekende, geëngageerde muziektheaterproducties als No For An Answer en The Cradle Will Rock. Een deel betreft los gecomponeerde liederen van Blitzstein. Luister naar zijn songs en ontdek waar Leonard Bernstein zijn inspiratie voor de West Side Story vandaan haalde.

 

De persoon van Hanns Eisler en diens vrouw zingen liederen van Hanns Eisler (1898-1962) zelf, in het Duits. De meeste liederen zijn ontleend aan The Hollywood Songbook, door sommigen wel gezien als de moderne pendant van Schubert's Winterreise. Hanns Eisler schrijft deze liederen gedurende zijn jaren als emigrant in de Verenigde Staten. Ze staan voor heimwee naar het vaderland, innerlijke emigratie en een sardonische kijk op de mensheid. De liederen zijn opvallend persoonlijk en kwetsbaar als je deze vergelijkt met de socialistische strijdliederen uit het einde van de jaren ’20 of de twinkelende, beweeglijke filmmuziek die hij in Hollywood voor menig film componeert.

 

 

De derde muzikale laag wordt gevormd door delen uit twee (instrumentale) septetten van Hanns Eisler. Het eerste septet dateert van 1941 en is gebaseerd op Amerikaanse kinderliedjes. Het tweede septet schrijft Eisler in 1947 en is bedoeld als nieuwe filmmuziek voor Charlie Chaplin’s The Circus uit 1929. Tenslotte zijn delen te horen uit de cyclus Vierzehn Arten den Regenbogen zu beschreiben (1941), ook filmmuziek, dit keer bij de documentaire Regen van Joris Ivens.

 

 De voorstelling eindigt met een nagelaten song van Woody Gutthrie die de titel aan de voorstelling geeft.

 

 

Marc Blitzstein met de cast van "The Cradle Will Rock".

cONTACTGEGEVENS

Stiching Opera in ProgressMarketing en publiciteit:  info@eisleronthego.nl 

Disclaimer

Credits & PARTNERS

We danken de vele mensen en instanties die zich vaak belangeloos voor deze productie hebben ingezet:

LEES MEER

©robfotografeert.nl 2017