Kameroperaproject presenteert Eisler on the go

voorstelling 10 me1 2017 rabotheater hengelo

voorstelling

Eerst word je als beroemdheid gastvrij onthaald. Vijftien jaar later moet je het land uit. Wat doet dat met je? Jon van Eerd (John Kraaijkamp Musical Award 2015) toont zich van een serieuze kant in de muziektheaterproductie Eisler On The Go. Hij kruipt in de huid van de Duitse componist Hanns Eisler, die nazi-Duitsland is ontvlucht. In de VS vindt hij een tweede thuis.

Kort na de Tweede Wereldoorlog wordt hij echter beschuldigd van communistische sympathieën. Een parlementaire enquetecommissie verhoort hem en zet hem met veel media-aandacht het land uit.

 

Eisler On The Go gaat over een hardvochtig politiek klimaat dat angst koestert en voedt, over heimwee, over botsende wereldbeelden en neurotische fixaties op slecht begrepen ideologieën. Verontrustend actueel.

 

 

 

Paul Oomens - initiator van het project en de man verantwoordelijk voor tekst en muziekkeuze -

 

'Met het schrijven van Eisler On The Go wil ik de waarde van onze democratie en van feiten onderstrepen. Angst mag via demagogie niet gaan regeren! Want dat levert alleen maar verliezers op. Ook anno 2017 raakt de krachtige muziek van Blitzstein en Eisler een gevoelige snaar voor wie er open voor staat.'

De wereldpremière vindt plaats in Amsterdam tijdens het Festival Theater Na De Dam op 4 mei 2017 en gaat daarna op tournee door Nederland. In Amsterdam en Hengelo zal ook een interessant randprogramma worden vertoond met lezingen, films, koormuziek en zelden uitgevoerde songs van zowel Hanns Eisler als Marc Blitzstein. In alle theaters zal voorafgaande aan de voorstelling een publieksworkshop worden gehouden waain het publiek twee songs van Hanns Eisler instudeert.

 

Jon van Eerd speelt met een topcast van zangers die zowel hun wortels hebben in de klassieke muziek als in musical en lichte muziek. De leden van het toonaangevende New European Ensemble musiceren op het podium en nemen de kleinere rollen voor hun rekening. De muzikale rode draad wordt gevormd door songs en kamermuziek van Marc Blitzstein en van Hanns Eisler, onder andere uit zijn magistrale Hollywood Songbook, volgens sommigen de twintigste-eeuwse pendant van Schuberts Winterreise.

cONTACTGEGEVENS

Stiching Opera in ProgressMarketing en publiciteit:  info@eisleronthego.nl 

Disclaimer

Credits & PARTNERS

We danken de vele mensen en instanties die zich vaak belangeloos voor deze productie hebben ingezet:

LEES MEER

©robfotografeert.nl 2017